BEHINDTHELITTLEREDHEARTS

Asta înseamnă pentru mine: COEXISTENCE.


Acum câteva zile s-a întâmplat Coexistence. Un dialog născut dintr-o necesitate, aceea de a aduce sub același acoperiș creatorii de conținut și agențiile de PR deschise către o nouă dinamică de comunicare în mediul online.

Evenimentul a avut loc la Dialogue Social Bar, unde 5 creatori de conţinut şi 4 agenţii din Bucureşti au abordat, într-un cadru deschis şi informal, o parte din provocările pe care le întâlnesc, cum sunt: stabilirea unui punct de plecare al relaţiei creator de conținut – brand, modul în care o agenție de PR stabileşte o comunicare între cele două variabile, cine şi cum face primul pas, dar şi identificarea unor idei pentru îmbunătățirea modului de colaborare din prezent. Mulţumiri speciale Iuliei Ionescu, reporter Digi24, pentru sprijinul acordat în moderarea discuţiei.

Mă bucur că am găsit din partea participanţilor deschiderea pentru acest tip de abordare și doresc să le mulțumesc celor care s-au implicat: Anda Stanciu (@anda_stanciu), Carmen Negoiță (@carmennegoita), Cristi Hâncu (@cristihancu), Cristian Șimonca (@bloguluotrava), Mihaela Sava (@prajiturela), Alina Sin, Camelia Cavadia (Fabrica de PR), Denissa Scutaru (Wunderman Romania), Oana Ivan (PiArt Vison) şi Mihaela Bălan (Circle&Square). Cu un număr limitat de locuri, epuizate în 3 ore de la deschiderea înscrierilor, ‘Coexistence’ a fost un eveniment prototip al cărui singur profit au fost concluziile cu care am rămas la final.

De fapt, totul a plecat de la o idee simplă, aceea de a genera o conversație dintre două părți care se află într-o relaţie de interdependenţă, care ‘coexistă’, a căror activitate implică o comunicare activă dar totuşi care, în același timp, nu e atât de bine aliniată precum ne-am aștepta. Sprijinind această idee, Oana Ivan, Co-founder, PiArt Vision a subliniat faptul că “şi oamenii din agenţii sunt tot creatori de conţinut. Facem parte din aceeaşi tabără. Şi noi realizăm strategii şi campanii pentru clienţii noştri şi pentru creatorii de conţinut”.

Deși mediul online se bazează pe imagine și conținut, observăm că de cele mai multe ori ne pierdem în detalii și trecem cu vederea punctul de plecare al unei colaborări care trebuie să susțină atât creatorul de conținut individual, cât și comunitatea acestuia. S-a vorbit de modul în care un creator de conţinut se poziţionează în preferinţele unei agenţii atunci când lansează o campanie: “şi un instagrammer îşi poate face o prezentare atrăgătoare a contului său” a afirmat Alina Sin, Managing Partner, Fabrica de PR. Necesitatea reprezentării creatorului de conţinut de către o agenţie în acest demers, a fost un alt subiect abordat, precum şi conştientizarea impactului pe care activitatea sa îl are: “2500 de followers nu sunt puţini! Asta înseamnă jumătate din Sala Palatului” a spus Cristian Şimonca, @bloguluotravă.

În contextul în care platforma Instagram a început să atragă cei mai mulți noi utilizatori activi decât orice altă rețea de socializare, evenimentul a sumarizat doar câteva dintre provocările de care atât creatorii de conţinut cât şi oamenii de PR se lovesc. Cu atât mai mult cu cât acum, aşa cum a intervenit Mihai Lungeanu, Partner PGM, Creative VR, Le SQUAD, “brandingul personal este cea mai nouă şi modernă formă de antreprenoriat”.

Aşadar, una din principalele concluzii a fost că unele branduri de pe piața din România abia acum încep să descopere potențialul Instagram atunci când vor să se adreseze unui segment de vârstă mai tânăr. Denissa Scutaru, PR Lead, Wunderman Romania afirmă: “Toţi clienţii vor să lucreze cu instagrammeri. Eu nici nu mai propun oameni care nu au cont de Instagram”.

Cu toate astea, rămân neclarități în ceea ce privește ROI-ul tradus în vânzare. Doar că Instagram nu vinde, ci face engagement şi aduce awareness. Alteori, deciziile de activare ale unei campanii se petrec prea repede şi nu lasă creatorului de conținut timpul şi spațiul de desfășurare pentru generarea unui conținut optim.

Un alt punct dezbătut şi confirmat de cei prezenți se referă la folosirea termenului de ‘influencer’. Singurul motiv pentru care utilizarea lui este mai frecventă este că, deși nu e un termen agreat, este cel mai ușor de explicat brandului. Un ‘creator de conținut’ însă, are toate confirmările necesare pentru ceea ce este, prin engagement-ul pe care îl generează în mod organic, prin comunitatea pe care o generează în jurul lui prin finalitatea sa, aceea de a genera awareness prin pasiunile personale transpuse în conținutul feed-ului său.

Cu siguranţă că în cursul celor două ore nu am reuşit să epuizăm toate subiectele care privesc această “coexistenţă” şi este nevoie de un dialog constant în cadrul acestui triunghi, creator de conţinut-agenţie-brand.

Ritmul alert de creştere a numărului de utilizatori ai Instagram în România impune o abordare proactivă din partea celor implicaţi direct şi, totodată, responsabilizarea aceastora faţă de viitorul conţinut generat, mizând în mod special pe comunicare şi colaborare care să fie bazată pe bun simţ, aşa cum a subliniat şi Mihaela Bălan, Geometric Partner, Circle&Square.

Asta înseamnă pentru mine: COEXISTENCE.

Mulţumesc Dialogue Social Bar pentru găzduire.