BEHINDTHELITTLEREDHEARTS

Ai bilet de intrare în metaverse? #My1stCrypto$tory


Se spune că o dată la ceva timp trebuie să te reinventezi, iar dacă nu o faci, istoria ne-a demonstrat că oricum schimbarea se produce cu sau fără implicarea ta. Poate că acest subiect o să sune ciudat, abstract, dar nu trebuie să te îngrijorezi. E în firea noastră să fim reticenți la necunoscut, deși este deja evident că cei care au o deschidere mai mare către valurile de schimbare aduse de tehnologia de ultimă oră au avut doar de câștigat.

Acum, să nu crezi că îți dă cineva să alegi între pilula roșie sau albastră, sau că trebuie să alergi după iepuri, dar acum serios, chiar te gândeai că o să dăm double-tap cu inimioare roșii o viață întreagă? Lucrurile se mișcă, din ce în ce mai rapid, iar tranziția a început deja, cu pași deloc timizi.

Dacă ai impresia că în ultima vreme auzi din ce în ce mai mult despre crytpomonede, NFT-uri, metaversul și Web 3.0, cu siguranță există un motiv pentru asta. Cam așa se întampla și cu câteva decade în urmă, când se pomeneau termeni precum internet, IP sau modem. Iată că deși istoria se repetă, avem aceeași atitudine față de tot ce e nou și în loc să investigăm și să înțelegem, ne rezumăm la a căuta explicații prin care să ne convingem că nu este de interes.

În ultimele săptămâni, eu am încercat să îmi schimb această perspectivă și m-am aruncat în toată nebunia asta care se zărește la orizont și cred că dacă reușim să ne pregătim de pe-acum, chiar și într-o mică măsură, nu o să ne trezim depășiți de tehnologia actuală peste 20 de ani. Îmi dau seama că sună ciudat și că te gândești că o să te descurci cu orice apare, dar este fix același gând pe care îl aveau parinții tăi în anul 2000.

Nu vreau să spun că am devenit un expert acum sau că știu tot ce miscă! Din contră! Este foarte dificil să parcurgi toată informația existentă, să o asimilezi și să o și aplici, dar măcar niște pași mici, cred că este esențial să îi învățăm ACUM!

Portofelul deja s-a schimbat și este accesibil direct în telefonul tău. Acolo ai tot: de la carduri bancare, la parole și agenda personală. Dar acest portofel este folositor în real life, pe stradă, la bar, la benzinărie, dar în metavers ce faci cu el? Mai nimic! Așa că totul începe de la un “wallet”, apoi trebuie să vezi ce “network” vrei să folosești. La ce să îl folosești? Acum este folosit în principal la trade și la un număr foarte restrâns de obiecte fizice, în mod special la toate obiectele virtuale, adică la NFT-uri. De ce ai vrea să cumperi un NFT? Din același motiv din care oamenii au început să cumpere tablouri, sau monede vechi, timbre, sau lingouri de aur. Ideea de asset virtual devine cu adevărat relevant odată cu apariția proiectelor din metavers. “Cum adică proiecte în metavers? Dar am auzit asta doar la Facebook!” Wrong! Facebook, gigantul Facebook, doar a facut cea mai silențioasă trecere posibilă către această nouă modalitate de existență. Spun silențioasă, pentru că promovarea actuală este destul de redusă dacă stai să iei în calcul că vor investi în metaverse 10 miliarde de dolari pe an, pentru următorii 10 ani, în timp ce strategia de revitalizare a platformelor Instagram și Facebook este să ofere bonusuri creatorilor de conținut în valoare de doar 1 miliard de dolari pe parcursul acestui an.

Există deja mai multe proiecte lansate sau în dezvoltare de metavers. Dacă încă nu îți este clar cu ce se mănâncă, ei bine, îți pui niște ochelari de VR și practic te miști ca într-un fel de SimCity, doar că acțiunile tale au un efect în realitate pentru că interacționezi cu oameni reali sau cu branduri reale. Cum adică branduri? Păi ghici ce? Dacă până și Wallmart vrea să își genereze propria monedă și propriul proiect metavers, iar Nike deja are Nikeland. Asta înseamnă că acest tren a plecat deja din gară și gonește cu viteza luminii spre cea mai puternică schimbare tehnologică din ultimii 20 de ani. Tu ai bilet? Dar wallet cu care să cumperi bilet ai? Dar cryptomonede cu care să alimentezi acel wallet? Sau te gândești să mai aștepți câțiva ani?

Chiar este greu să decizi ce aplicații de trade să folosești și, din ce am observat până acum, pentru fiecare există argumente pro sau contra. Deși Binance este probabil cel mai popular, eu l-am găsit cam greoi de folosit pentru un începător, așa că am ajuns pe Coinbase ( register here), unde interfața este super easy. Este cam limitat ca și varietate de monede (sau ”tokens”, este același lucru), iar acum mă obișnuiesc cu Crypto.com care se pare că le combină pe toate și are și o opțiune extra prin care poți comanda un card Visa fizic. După ce te înregistrezi, când începi să cumperi crypto o să vezi că fiecare tranzacție are și un fee, dar acest fee este același indiferent de sumă, așa că este mai bine să faci mai puține tranzacții și mai mari ca să eviți acel fee repetat. ( la Crypto.com ai prima lună fee free. Register here. )

Următoarea, și cea mai mare întrebare este: ”Și eu cu cine votez?” ..sau mai bine zis, ”ce crypto să cumpăr? ” Aici totul depinde doar de tine, pentru că este destul de greu de prezis ce se va întâmpla mai departe. Eu pot să spun doar ce am observat și, deși am fost uimit să aud, în cadrul unui reportaj tv, un economist care afirma că în crypto nu ai ce să urmărești când investești, așa cum se întâmplă pe piața bursieră, eu am impresia că dacă citești și înțelegi proiectul care stă în spatele unei monede anume, poți să îți dai seama de potențial. Cam asta e ideea principală a acestor tokens, faptul că reprezintă un proiect anume. De exemplu, “ICP” Internet Computer este un token care are la bază un proiect blockchain al fundației DFINITY care folosește internetul pentru a avea o platformă publică de calcul fară a mai folosi servicii centralizate. În general, cam asta face blockchain, descentralizează. Asta înseamnă că dacă acum, tot ce postezi tu pe Instagram este stocat într-un singur data center deținut de o singură companie. Prin descentralizare, toate acele date se regăsesc peste tot în același timp, și, deși toată lumea vede că ele există, tu ești singurul proprietar. Ei bine, asta da lovitură pentru mastodonții de pe piață, nu? Think about it. :)

Așa…moving on. Deși au apărut ca ciupercile după ploaie și există zeci de mii de crytomonede, pentru că practic oricine poate genera un nou tip, iar multe dintre ele sunt scam, cele mai importante proiecte s-au remarcat și au câștigat amploare, iar acum focusul principal din ce observ se duce spre Cardano, Fantom, Near Protocol, sau unele mai puțin cunoscute, dar care au început să prindă amploare: The Sandbox (proiect metavers care deja funcționează, chiar și Snoop Doog și-a cumparat teren), Pavia.io ( primul proiect metaverse dezvoltat pe Cardano care este încă în dezvoltare, dar loturile de teren sunt aproape sold out). Există chiar și un proiect care vine să rivalizeze cu YouTube, LivePeer, care folosește un serviciu de video streaming descentralizat și care se prezintă că o soluție a faptului că 80% din banda de internet de acum este folosită de video streaming. Lista este lungă și sunt foarte multe proiecte care se diferențiază și chiar te atrag spre investiții, pentru că în final asta se întâmplă, investești în proiect și dacă proiectul are succes, are succes și moneda, iar valoarea ei crește. Cel mai bine este să te documentezi puțin înainte să cumperi o monedă, să înțelegi cât de cât despre ce e vorba, sau poți și să cumperi doar pentru că iți place numele :) (o fac mulți oricum, no worries).

Dacă folosești o aplicație de trade și vrei neapărat și un wallet, acesta nu costa nimic și ai câteva variante principale general folosite, dar și multe altele mai puțin cunoscute. Să zicem că MetaMask și Binance sunt mandatory. Aplicațiile de trade funcționează și ca wallet, doar că e ca la banca, dacă dă faliment și aveai bani în cont, it’s a sad good-bye story, pe de altă parte, mutarea unităților dintr-un loc în altul a devenit destul de costisitoare din cauza comisioanelor. În plus, dacă vrei să faci și conversii, trebuie să folosești un site de exchange, iar acolo dai de alte comisioane. Deja se complică lucrurile, nu? Pentru a calma puțin spiritele, a apărut și varianta de “stake”, care este un fel de depozit la termen pentru care primești o dobândă la sfârșitul perioadei, sau chiar și zilnic, depinde de condiții. Evident, că nu putea să lipsească și opțiunea de “loan” de care doar am auzit și mă păstrez la distanță. :)

Ok, după ce ai app de trade și wallet și crypto cumpărat, ce faci mai departe? Investiția no. 2 : NFTs. Frenezia legată de aceste items virtuale este deja pe un ascendent vertiginos și deși multe din ele par niște ciudățenii inutile, nu reprezintă decât începuturile și testarea potențialului și pentru că totul este la început, înseamnă că nici nu există o varietate așa mare. Video, poză, gif, audio, toate se pot transforma în NFT. Orice jpeg se poate transforma în NFT prin procesul de “minting”, adică prin introducerea acelui file în rețeaua de blockchain. Sună simplu, nu? Acum chiar e simplu, dar acum chiar costă! Așa cum nici aerul nu e gratis, nici tranzacțiile pe blockchain nu sunt gratuite și percep un “gas fee”, adică o taxă de folosire a rețelei de blockchain să zicem. Principala rețea folosită în acest moment este Ethereum, și asta înseamnă în mod evident un trafic intens, iar cu cât este mai intens, cu atat acel “gas fee” este mai ridicat pentru că evident, toate acele procesoare din toată lumea care sunt folosite la minat și consumă energie, trebuie să se susțină cumva, nu? Nu de degeaba, crypto a devenit un topic foarte sensibil când vine vorba de mediul înconjurator dacă ținem cont că la nivel global consumul de energie depășește consumul de energie al unor țări, precum Olanda.

Există mai multe marketplace-uri pentru NFTs, iar unele dintre ele sunt OpenSea.io sau Rarible. Eu am ales să îmi fac cont pe Rarible pentru că îți dă și opțiunea de “lazy mint”, iar asta înseamnă că poți lista un NFT în marketplace fară să plătești nimic pentru că el este trecut prin procesul de “minting” abia la vânzare când cel care cumpără acel NFT plătește și gas fee pentru înregistrarea în blockchain. Un fel de taxă de transport care se platește de destinatar. J Cred că începând de azi, în fiecare postare din feed-ul meu de Instagram o voi reproduce ca NFT și pe Rarible. Un prim pas l-am făcut cu ocazia publicării acestui articol, pentru că am pregătit o serie de 20 de NFTs disponibile pe Rarible și bineînțeles că nu aveau cum să nu fie cu o imagine din București. Nu este orice fel de fotografie, ci una pe care am facut-o acum 10 ani. Dacă vrei să vezi această colecție pe care am denumit-o K-RE$Tcity, poți intra pe acest LINK.

Bun, acum că avem și app și wallet și crypto și NFTs, let’s go into the metaverse. Nu de alta, dar oricât de sumbru pare pentru noi, la fel de sumbru părea și altei generații să stai 10 ore pe zi pe scaun în fața unui monitor. Acum că am devenit atât de obișnuiți să lucrăm de acasa, să interacționăm mai puțin fizic, să comandăm de mâncare de acasă, să ne jucăm pe console și simulăm viața și călătoriile, ce te mai costă în plus să îți pui niște Oculus pe ochi, ca să descoperi o lume nouă? Nu-ți face griji, toate aplicațiile tale de pe telefon se vor muta încet-încet acolo și dacă vrei să comanzi coaste de Hard Rock Café prin Tazz, te vei duce acolo acolo în magazinul virtual și le vezi cum ard pe grătar sau le arzi chiar tu în timp ce ele sunt deja în drum spre tine. Samsung este unul din pionierii care deja au deschis magazine în Decentraland, așa că toate aceste lucruri de mai sus nu sunt simple fantezii, ci chiar se întâmplă, doar că nu la amploarea la care vor ajunge în anii următori. Nu te-am convins? H&M a facut și el acest pas și magazinul virtual 3D din proiectul metavers CEEK, e făcut special pentru artiști, muzicieni, sportivi și…guess what?!..pentru content creators! (registering as you’re reading this). Iar acum, ca să te amețesc și mai tare, să știi că există o serie de domenii noi lansate pe platforma unstoppabledomains.com, de fapt NFT-uri în sine. Asta înseamă că dacă cumperi domeniul www.guvernulromaniei.nft o să ai și un domeniu nou, dar și un NFT, și, în plus, mai este și ieftin, adică 20 usd, care se plătesc o singură dată. Acum să nu crezi că orice domeniu este așa ieftin pentru că nu e chiar așa, sunt unele care costă și mii de dolari, doar că nu interesează pe nimeni de guvernulromaniei.nft. :)

Nici piața de gaming nu are scăpare, și deja există și conceptul de play-to-earn unde reușitele din joc îți sunt răsplătite cu crypto sau poți avea posibilitatea de a transforma un anumit item din joc în NFT care să devină proprietatea ta și pe care să îl poți vinde pe marketplace. Legea e aceeași: unde e cerere, e și ofertă. Eu am dat peste Gods Unchained care este o replică a faimosului Heartstone, dar Axie Infinity pare să fie un real succes până acum.

Descentralizarea este aplicabilă cam în orice topic. Chiar și blogurile pot fi monetizate in crypto acum. Dacă te înregistrezi pe publish0x.com poți să primești crypto fie dacă cistești un articol, fie dacă postezi un articol. La fel, poți să primești crypto dacă citești știrile de pe site-ul lunarcrush.com care adună principalele titluri, dar și principalele postări din social media despre crypto și au chiar și moneda lor (register here). Poți să îți încerci norocul la loteria de pe freebitco.in care folostește un sistem “provably fair”. Cum ar fi dacă Loteria Română ar folosi un așa sistem? :) Printre căutari am dat chiar și peste “the mars”, un proiect metaverse încă în dezvoltare care a lansat o aplicație ce se poate instala pe telefon și minează moneda lor, MRST, în așa fel încât atunci cand proiectul se va lansa, tu deja ai strâns monede. Evident, asta în cazul în care proiectul se va derula conform planului. (register here)

Dacă tot suntem obișnuiți cu o mulțime de giveaways pe Instagram, există ceva similar și în lumea crypto și se numește “airdrop” (a nu se confunda cu opțiunea de transfer de pe iOS). Pe Twitter găsești cele mai multe anunțuri de genul ăsta și se pare că tot aici au cea mai mare amploare și prezentă cei interesați de lumea crypto ( “coincidență” cu faptul că Elon are cont doar pe Twitter? just saying ). Veștile circula repede și 10 secunde se pot transforma în niște % serioase pe + sau pe -.

Sunt multe informații legate de această lume în plină dezvoltare și tot ce am înșirat eu mai sus am descoperit în doar câteva săptămâni, așa că cine știe ce va urma în lunile următoare.

Sunt la fel de multe semnale pe plan global care încep să se lege între ele: clima, consum de energie electrică ridicat, tensiuni teritoriale, work from home, restricții, iar atunci când numele mari încep să se implice în schimbare, cam asta este singura confirmare care mai lipsea.

Toate aceste schimbari reprezintă în principal cam ceea ce înseamnă Web 3.0, mai exact faptul că schimbările se produc în back-end și dacă totul pare la fel pentru noi, cei implicați își dau seama cu ușurință de potențialul și scalabilitatea acestor proiecte.

Eu categoric nu sunt un specialist și nici nu vreau să dau sfaturi, dar mă încântă ideea de a face parte din moment și din schimbare, așa că te intreb din nou: te-ai urcat sau te duci să îți iei bilet?

@adrian.dan.ro